Missuppfattningar om Vattenrening

Nedanstående brev är ett svar på vanligaste missuppfattningarna angående osmosvatten:

Hej B…..
Tack för ditt svar som är en lysande och precis sammanfattning av branschens kunskap och inställning.
Angående pH-värde:
En stark syra har ett pH-värde nära 0; en stark bas har pH-värde nära 14.
• Vid pH 1 är vätejonaktiviteten {H+} = 1·10-1. Detta är skitsurt
• Vid pH 7 är vätejonaktiviteten {H+} = 1·10-7. Detta är neutralt
• Vid pH 14 är vätejonaktiviteten {H+} = 1·10-14.Detta är jättebasiskt.

Osmosvatten har pH värde 6,3.

Om en gummipackning avger smak så är det inte för att osmosvatten är ”aggressivt” utan för att det använda materialet är undermåligt. Det är riktigt att osmosvatten kan lösa gamla avlagringar. Därför får ”filtersäljarna” panik når skiten lakas ur maskinen som borde ha varit ren, när man byter till osmosvatten!
Det är dessutom otroligt att espressomaskin-tillverkarna fortfarande använder sig av kopparrör i sina maskiner. Vattnet som står över natten i kopparrör är definitivt inget som är lämpligt för livsmedel. Hela livsmedelsbranschen har för länge sedan skippat kopparrör i ALLA sammanhang och använder sig endast av syrafast rostfritt stål – även whiskey-destillerierna. Det torde endast vara museiföremål som är av koppar och som visas upp för allmänheten!
Påståendet att vattensvinnet är extremt högt är intressant när man betänker att mer än 25% av allt vatten som vattenverken producerar och leder ut i ledningarna försvinner på grund av läckage, spolningar etc. Felet är att man stirrar sig blind på vattenmängden utan att värdera alternativkostnaden. Vi har utbytesgrad 50%. Om vi jämför vårt svinn med kostnaden för andra renings-metoder kan vi se att ekonomin går ihop även på många andra plan.
I Trelleborg kostar 1 m3 vatten numera 15 SEK ex moms.
Om du skall koka 1000 koppar kaffe om dagen å 1,5 dl går det åt 150 liter vatten. Då krävs det 150 liter extra kranvatten som kostar 2,25. Detta motsvarar 0,225 öre pr. kopp.
Vad kostar pappmuggen? Jag vill påstå att branschen silar mygg och sväljer kameler.

Om du jämför det med den vanligaste ”renings”-metoden där man använder jonbytare då kostar det ca 3000 SEK att byta en BWT 2XL”flaska” som ”renar” ca 5000 liter vatten.
För en jonbytarmassa gäller tumregeln och exempelvis amerikanska normer, att den endast klarar av att byta 20 gångar sin egen volym! Det innebär att den fysiska storleken på ”flaskan” borde vara 5000/20 = 250Liter. Behållaren har yttermåtten Diam 18cm Höjd 43cm. Volym beräkning: Pi x Radien i kvadrat gångar höjden ger 18,49 liter. Det betyder att endast 18,49 x 20 = 370 liter vatten är ”rent”, efterföljande 4630 liter har reducerad mängd ”skit” och allteftersom man byter jonerna från vattnet med jonerna från ”massan” avtar ”reningsgraden” motsvarande. Jonbytare är i första hand avsedd att byta kalcium- och andra katjoner-joner mot jonbytarmassans natriumjoner. Dessutom är endast ca halva flaskan fylld med jonbytarmassa, resten av utrymmet hyser partikel- och kolfilter. Detta är bra business för filtersäljare, men dåligt för konsumenter, restauratörer och kaféer! Din information om att man tillsätter magnesium till vattnet för att få bättre bryggegenskaper är nytt för mig. Vilka bryggegenskaper avses då?
Om H2Optimizer kostar 20.000 ex moms är investeringen för kunden intjänad redan efter 6,7 månader.
Ett membran klarar minst 1.000.000 liter vatten. Att producera samma mängd vatten med jonbytare dvs 1 miljon liter skulle kräva 200 byten (om man byter efter 5000 liter)  till en kostnad av 600.000 kr (vatten- kostnad om 15.000 inte medräknat) mot 35.000 för H2Optimizer inkl. kostnad for merförbrukningen av vatten. Membranbyte kostar ca 2.000 och då kör man ytterligare 1.000.000 liter vatten för en kostnad av 17.000 mot jonbytare för 600.000.

En annan aspekt som idag inte bara är politiskt korrekt men viktig för vår överlevnad på jorden är begreppet ”cirkelekonomi”. Detta är det nya ”mantra” där man ser till totalmängden av råvaror och energi som går åt till att bryta råvaror, frakter, produktionsmiljö, lagring, produktkvalitet, samhällsnytta samt sopmängd och återvinning. Detta är prioriterade värden som redan nu skall beaktas i Europa och ligga till grund för all upphandling.

Med detta för ögonen jämför vi per 1 miljon liter vatten:
Jonbyttare:
Kräver 200 besök av servicetekniker eller 200 transporter av flaskorna. Jag vill inte gå in på avstånd, då det i städer är kortare avstånd men långa restider pga. trafikstockningar, rödljus, parkering och långa gångavstånd etc.
200 flaskor genererar 4 kubikmeter avfall (motsvarande 4000 mjölkförpackningar om 1 liter) som skall återvinnas, regenereras och recirkuleras.

H2Optimizer:
Membran 1 byte och 1 besök.
1 membran fyller 5 liter motsvarande 0,005 kubikmeter – 800 gånger mindre mängd. Då avfallet inte filtreras men separeras från vattnet och leds till avloppsreningsverk som redan har kapacitet att ta hand om rejectet. Vi tillför ingenting till vattnet! Denna teknik är helt enkelt baserat samma metod som används av alla levande celler på denna planet; osmotisk tryck och en semipermeabel vägg. Vi nyttjar den omvänt – Reverse Osmosis: RO eller omvänd osmos som är att trycksätta en vattenlösning med högre tryck än dess osmotiska tryck och därigenom få vattnet att penetrera genom membranet. Detta kallas separation. Trycket för detta ändamål kommer från trycket i ledningarna från vattenverket. Detta tryck är en förutsättning för att vattnet skall kunna rinna ur kranen!
H2Optimizer är av syrafast rostfritt stål. Den kommer att hålla flera hundra år om man inte med våld deformerar den. Den innehåller några plastdetaljer och packningar som skall bytas kanske vart 10 år. Jag har använt min i snart 7 år utan att något har behövt bytas. Vi har kört mera än 1 miljon liter under 3 års tid på en restaurang i Köpenhamn med vatten som har en hårdhetsgrad om 22! Och den renar fortfarande. ALLA tycker att dryckerna blir betydligt mer smakrika.

Avslutande kommentarer:
Då en verksamhets utrustning behöver ses över med jämna mellanrum – service – kan dessa planeras på förhand. Panikutryckningar pga. driftstörningar orsakade av dålig vattenkvalitet elimineras. Fördel för servicetekniker och kund torde bli att servicebesök bättre kan planeras och därmed minimera inkomstbortfall pga. maskinhaveri. Dessa inträffar oftast när dom används som mest, dvs när det finns många kunder i butiken. Osmosvattnet är dessutom fri från bakterier, virus etc. Därmed är även biofilmsproblematiken löst utan några konserveringsmedel/tillsatser.